dimecres, 13 de febrer del 2019

L'osmolaritat:







Encara que no entra al tema dels vertebrats, en aquest vídeo se'ns mostra una activitat molt il·lustrativa del funcionament de la membrana cel·lular, per això ho considere interessant, ja que tots els animals estem formats per cèl·lules. 
Ací tractarem el tema de la OSMOLARITAT PLASMÀTICA, la definició es:
"L'osmolaritat és la mesura de la concentració d'una dissolució aquosa osmòticament activa, expressada en mols de partícules per litre de dissolució. En substàncies no electrolítiques equival a la molaritat, però en els electròlits hom obté el valor de l'osmolaritat multiplicant la molaritat pel nombre d'ions que es formen en cada dissociació electrolítica".
Bàsicament, consisteix, a que la cèl·lula, s'adapta a la concentració de partícules del mitjà que la envolta, fent eixir o entrar liquid a través de la seua membrana externa, que es semipermeable, per a igualar concentracions dins i fora de la cèl·lula

A l'experiment seguirem els següents passos

  • Cobrirem l'ou de vinagre per a que la seua closca es desprenga, durant 24 hores. En el procés, veurem com es desprenen bombolles de CO2
  • A les 24 hores, canviarem el vinagre antic per nou altres 24 hores
  • Passat aquest temps, veurem que la closca de l'ou ha desaparegut pràcticament per reacció de l'àcid del vinagre amb el calci de la closca
  • A continuació posarem l'ou en un recipient amb caramel. Com que el caramel és HIPERTÒNIC (té molta concentració de molècules), el líquid de l'interior de l'ou, eixirà cap a fora per OSMOSI, per intentar igualar les concentracions, d'aquesta manera, la cèl·lula ou, es dessecarà i es quedarà com una passa
  • Després tornarem a passar l'ou a un recipient amb aigua, aquest líquid, al ser HIPOTÒNIC (amb poques molècules), farà que l'ou l'absorbisca a través de la membrana i tornarà a fer-se redó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada